Werkwijze

Om tot het ontwerp voor je droomtuin te komen doorlopen we samen een aantal stappen. Aan het eind van het proces krijg je een compleet pakket met een uitgebreide tuinontwerpgids en een plantengids. Hieronder staan de stappen uitgelegd om van een idee tot een compleet tuinontwerp te komen.

stappenplan

stap 1

Intake

Het intakegesprek is de basis om tot een tuinontwerp te komen dat helemaal naar wens is. Bij dit eerste bezoek kom ik langs om de tuin te bekijken. Tijdens dit gesprek bespreken we je wensen en ideeën met betrekking tot de stijl, kleuren, materialen, functionaliteit en indeling van de tuin. Een kennismakingsgesprek duurt circa één à anderhalf uur en is vrijblijvend en altijd kosteloos.

stap 2

Offerte

Na het intakegesprek ontvang je een offerte op maat. Deze geeft een indicatie van de kosten van mijn werkzaamheden voor het tuinontwerp. Wanneer je de offerte accepteert is het een opdracht geworden en kan ik aan de slag om je droomtuin te ontwerpen!

stap 3

Inventarisatie en analyse

Na de opdrachtbevestiging kom ik nogmaals langs om de huidige tuin te bekijken, in te meten, te fotograferen en te analyseren met betrekking tot de zon/schaduw, de bodem, de aanwezige planten, het huis en de omgeving. Ik ga er vanuit dat je beschikt over kadastrale gegevens en een matenplan. Wanneer dit niet het geval is zal ik de tuin zelf inmeten om een basisplattegrond op schaal te maken. Dit zal op regiebasis zijn.

stap 4

Conceptontwerp

Met alle informatie van de analyse en je wensen voor de tuin ga ik aan de slag met het conceptontwerp. Een conceptontwerp is een plattegrond van de tuin met terrassen, borders, constructies en bomen. Deze tekening bevat nog geen specifiek plantensoorten. Tijdens een 2e gesprek licht ik het conceptontwerp nader toe. Met behulp van een sfeercollage wordt het toekomstige karakter van de tuin verduidelijkt. Daarnaast geef ik een globaal idee voor de beplanting en materialen. Na dit gesprek krijg je de tijd om alles te laten bezinken. Je hebt de mogelijkheid om feedback op het conceptontwerp te geven zodat ik het ontwerp kan verbeteren. Mogelijke aanpassingen ontvang je per mail. Pas als het conceptontwerp geheel naar wens is en je hier akkoord voor geeft ga ik verder met de verdere uitwerking. Ben je al helemaal tevreden met het conceptontwerp? Dan ga ik direct aan de slag met het definitieve ontwerp en het beplantingsplan.

stap 5

Definitief ontwerp

Na het 2e gesprek ga ik het conceptontwerp verfijnen tot een definitief ontwerp. Dit bestaat uit een plattegrond op schaal met daarop een gedetailleerde weergave van de indeling van de tuin. Hierop staan alle inrichtingselementen nauwkeurig weergegeven. Ook maak ik eventuele doorsnedes als deze nodig zijn voor een goede uitvoering van het ontwerp. Daarnaast maak ik technische tekeningen die nodig zijn voor de aanleg, een materialenplan en een verlichtingsplan. Vervolgens ga ik aan de slag met het beplantingsplan. Dit bevat alle planten van boom tot bol met de aantallen en locaties. Het ingerichte beplantingsplan ontvang je per mail met een toelichting. Als er een plantensoort tussen zit die je niet mooi vind zoek ik daar een alternatief voor. Wanneer je tevreden bent met het beplantingsplan maak ik de plantengids. Hierin staat een beschrijving van elke plant, onderhoudsadviezen en een overzichtelijke tuinkalender. Om het ontwerp inclusief de beplanting te illustreren maak ik een of meerdere visualisaties, zoals een aanzicht of perspectieftekening.

Eindproduct

Aan het eind van het ontwerptraject ontvang je een uitgebreide tuinontwerpgids. Hierin vind je onder andere de definitieve ontwerptekening op schaal, visualisatie(s), technische tekeningen, beplantingsplan, materiaalkeuzes en verlichtingsplan. Met de tuinontwerpgids kan je een specifieke offerte bij een hovenier aanvragen. Deze gids is tevens geschikt voor de hovenier om mee te werken. Hieronder vind je een voorbeeld van een ontwerpgids.

 

Geïnteresseerd in een tuinontwerp op maat?

Klik dan hieronder en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende afspraak.